Archiwum

Babska impreza: menu

Aktualności

Babska impreza: menu
"Domówka", sezon 1, odcinek 9

Co tu zrobić, plany gwałtownie się zmieniły i cała impreza stanęła na głowie! Babskie party zamieniło się w... Kinderbal! To była najtrudniejsza domówka w karierze Charliego! Ale za to jaka... pyszna! Spróbujcie sami!

 

ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW

Składniki:

  • Marchewka 1 sztuka
  • Pietruszka 2 sztuki
  • Seler 1 średni
  • Por 1/2
  • Cukinia młoda, mała, z ładną, błyszczącą skórką 4 sztuki
  • Pół kostki masła
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Bulion drobiowy lub warzywny, może być z kostki, 2 szklanki
  • Śmietana do zup i sosów, pół szklanki
  • 3 ząbki czosnku
  • Tymianek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i układamy w kamionkowym albo szklanym naczyniu do zapiekania, dodajemy do nich nieobrane ząbki czosnku.  Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, polewamy oliwą, dodatkowo w naczyniu umieszczamy też kilka kawałków masła. Warzywa pieczemy w piekarniku do miękkości, często je obracając, żeby miały możliwość zrumienić się z każdej strony.  Upieczone warzywa wraz z masłem i oliwą przekładamy do garnka na zupę, upieczone ząbki czosnku wyciskamy z łupinek i dorzucamy do warzyw. Młode cukinie kroimy na kawałki i szybko przesmażamy na patelni, na gorącym maśle, doprawiając je solą, pieprzem i tymiankiem. Przesmażone i zezłocone cukinie dorzucamy do garnka z pozostałymi warzywami.  Do garnka z warzywami dolewamy bulion, uzupełniamy wodą (płynu powinno być tyle, żeby zupa po zmiksowaniu miała konsystencję kremu ) i gotujemy zupę przez kilkanaście minut. Następnie całość miksujemy, dolewając śmietanę. Zupę podajemy z paluchami z drożdżowego ciasta, ale świetnie smakuje też z grzankami czy groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z pieczonymi warzywami/ fot. Dariusz Dorman
Zupa krem z pieczonymi warzywami/ fot. Dariusz Dorman

PALUCHY DROŻDŻOWE DO ZUPY

Składniki:

  • · 0,5 kg mąki pszennej, najlepiej tortowej
  • · Szklanka letniego mleka 3,2%
  • · Świeże drożdże 40 g
  • · 4 - 5 łyżek oleju
  • · Cukier
  • · Sól
  • · 1-2 jajka do posmarowania paluchów
  • · Do posypania: czarnuszka, kminek i gruboziarnista sól.

Sposób przygotowania:

Wymieszać mleko z dwoma łyżeczkami cukru i rozpuścić w nim drożdże. Bardzo ważne jest to, że mleko musi być lekko ciepłe, co zapewni właściwą „pracę” naszych drożdży. Mleko wymieszane z drożdżami odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z około 2-3 łyżeczkami soli, do mąki z solą dolewamy mleko z drożdżami oraz olej, mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto rękoma. Im dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe rękoma tym lepiej – ciepło rąk znakomicie wpływa na pracę drożdży i późniejszą konsystencję ciasta. Po wyrobieniu (czyli kiedy ciasto jest już elastyczne i nie lepi się do rąk czy brzegów miski) ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przynajmniej na godzinę).  Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki, które rękoma rozwałkowujemy na „paluchy”, paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo ciasto piekąc się jeszcze urośnie. Paluchy smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką, kminkiem, gruboziarnistą solą lub innymi dodatkami, które lubicie. Najlepiej posmarowane już jajkiem i ułożone na blaszce paluchy zostawić jeszcze przed upieczeniem na 15 minut w ciepłym miejscu żeby się „napuszyły”. Potem nasze paluchy pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym 180 st. C. Takie paluchy są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zup kremów.

MAKARON Z ŁOSOSIEM

Składniki:

  • · Łosoś wędzony na zimno około 300 g
  • · Pomidory suszone w oleju 2 garście
  • · Masło
  • · Natka pietruszki, koperek lub cebulka dymka
  • · Szalotka 2 sztuki
  • · Wino białe wytrawne włoskie 0,5 szklanki
  • · Ząbek czosnku
  • · Śmietana do zup i sosów 0,5 szklanki
  • · Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy masło, szalotkę siekamy drobno i szklimy na maśle. Pomidory suszone w oleju kroimy na paski, dorzucamy na patelnię. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i również dodajemy na patelnię. Następnie na patelnię wlewamy białe wino i całość redukujemy do około ¼ objętości. Wówczas na patelnię dorzucamy pokrojonego w kawałki łososia i dolewamy śmietanę. Sos delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilę, żeby wszystkie smaki się ze sobą połączyły. W osolonej wodzie gotujemy makaron, odcedzamy i mieszamy z sosem. Gotowe danie posypujemy natką z pietruszki, dymką lub koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem, można je też skropić odrobiną oliwy z oliwek.

Makaron z łososiem/ fot. Dariusz Dorman
Makaron z łososiem/ fot. Dariusz Dorman

DESER DLA DOROSŁYCH – ŚLIWKI Z PORTO POD KRUSZONKĄ

Składniki (na 4 kokilki)

  • · 24 śliwki węgierki, świeże lub mrożone (po 6 sztuk na kokilkę)
  • · 3-4 łyżki cukru (w zależności od stopnia kwaśności śliwek i Waszych preferencji możecie dodać mniej lub więcej cukru)
  • · Wino porto
  • · 2-3 jagody jałowca (jeżeli nie przepadacie za smakiem jałowca, śliwki możecie doprawić cynamonem lub goździkami)

Na kruche ciasto:

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 140 g zimnego masła
  • surowe żółtko

Sposób przygotowania:

Śliwki wkładamy do rondelka, posypujemy cukrem i zalewamy porto, gotujemy na małym ogniu, aż wino praktycznie zupełnie wyparuje, tworząc wraz z cukrem oblepiający śliwki, aromatyczny syrop. Jagody jałowca tłuczemy w moździerzu i dodajemy do śliwek. Z podanych składników szybko zarabiamy ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i  wkładamy na przynajmniej pół godziny do lodówki. Śliwki w winnym syropie przekładamy do kokilek, z zimnego ciasta palcami odrywamy małe kawałeczki, które układamy na śliwkach. Deser zapiekamy około 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Kruszonka ze śliwkami/ fot. Dariusz Dorman
Kruszonka ze śliwkami/ fot. Dariusz Dorman

DESER DLA DZIECI - MUFFINKI CZEKOLADOWE

Składniki:

 

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • Półtorej tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 szklanka białego cukru
  • 170 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • Pół laski wanilii

 

Sposób przygotowania:

W rondelku na małym ogniu topimy masło, które następnie zostawiamy do wystudzenia. Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i tą mieszankę przesiewamy przez sito do dużej miski, w której będziemy wyrabiać nasze ciasto. Do przesianej mąki z dodatkami wsypujemy cukier i mieszamy, aby równomiernie połączył się z mąką. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z mlekiem i dodajemy do nich miąższ z połowy laski wanilii. Teraz czas na połączenie wszystkich tych pysznych komponentów: do miski z mąką wlewamy ubite z mlekiem jajka, mieszamy dużą łyżką, żeby wszystko ładnie się połączyło, następnie do masy dolewamy masło, mieszamy i dodajemy pokrojoną czekoladę. Ciasto mieszamy jeszcze kilkakrotnie łyżką (grudki czekolady powinny być w nim widoczne). Formę do muffinów wykładamy 12 papilotkami, wlewamy do nich masę (gdzieś do 2/3 wysokości każdej papilotki). Uwaga, ilość muffinów z tej porcji ciasta zależy od tego jakiej wielkości formą dysponujemy, muffinów może wyjść 12 (w większej formie), albo 20 (w foremce o mniejszych „otworkach”), zawsze trzeba pamiętać, żeby nalewać 2/3 masy do papilotki, a mniejszym muffinkom skrócić czas pieczenia, żeby nie wyschły. Muffinki pieczemy jakieś 20 minut, w temperaturze 180-190 stopni. Gotowe powinny być ładnie wyrośnięte, a wetknięty w nie patyczek powinien pozostać suchy.

Muffinki świetnie smakują solo, ale można udekorować je bitą śmietaną i na przykład świeżymi malinami.

Muffinki czekoladowe/ fot. Dariusz Dorman
Muffinki czekoladowe/ fot. Dariusz Dorman

 


Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TTV nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix