Archiwum

Meksykańskie menu Charliego

Aktualności

Meksykańskie menu Charliego
Na planie "Domówki"/ fot. Dariusz Dorman

Wiosenne spring rollsy z warzywami, oryginalne ceviche z dorsza, wątróbka w boczku z figami, nadziewane awokado i jalapeno to pomysły Charliego na meksykańskie przyjęcie!

 

 

 

SPRING ROLLSY CHARLIEGO (4-6 SZTUK)

spring rollsy.jpg
spring rollsy.jpg

Składniki:

 

  • 4 – 6 arkuszy papieru ryżowego
  • marchewki, ogórek , papryka lub inne chrupiące warzywa, które lubicie – w sumie warzyw powinno być około 200 – 250 gram.
  • krótko smażona wołowina, podsmażony schab, kurczak, ugotowane/podsmażone krewetki lub jakiekolwiek inne mięso, lub ryba, które lubicie – 170 gram
  • Kiełki sojowe, kiełki fasoli mung, kiełki rzeżuchy lub jakiekolwiek inne kiełki, które lubicie – 70 gram
  • makaron ryżowy namoczony i odsączony 70 gram
  • świeża kolendra
  • chili

 

Na sos:

 

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • Łyżka sosu sojowego
  • Łyżka  sosu rybnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżeczka oleju sezamowego

 

Sposób przygotowania:

 

Kroimy wszystkie warzywa w cieniutkie paseczki, papier ryżowy moczymy po jednej sztuce w zimnej wodzie aż będzie miękki ( ok. 1,5 min). Uwaga ten papier się bardzo klei !!! Na miękkim już papierze układamy wszystkie składniki i zawijamy tak, jak gołąbki lub krokiety. Można zwinąć też w taki sposób, żeby warzywa wystawały z jednej strony – wówczas nasze roladki będą się wyjątkowo pięknie prezentować.  Składniki na sos łączymy ze sobą, sos podajemy w naczynkach, tak, żeby można było zamaczać w nim roladki. Podajemy na zimno.

 

CEVICHE Z DORSZA

ceviche z dorsza.jpg
ceviche z dorsza.jpg

Składniki:

 

  • Świeży dorsz 0,5 kg (ryba na ceviche musi być super świeża, zawsze o tym pamiętajcie!)
  • 5 limonek
  • 2 małe, chrupiące cukinie (opcjonalnie)
  • Papryczka chili lub inna czerwona ostra papryka
  • Ziarna sezamu
  • Imbir suszony
  • Olej sezamowy
  • Sos sojowy
  • Mleko kokosowe
  • Kolendra świeża

 

Sposób przygotowania:

Rybę kroimy w niezbyt małą kostkę i skrapiamy wyciśniętym z limonki sokiem. Cukinie kroimy w kostkę takiej samej wielkości i łączymy z rybą. Papryczkę chili drobniutko siekamy, dodajemy do ryby i cukinii. Jeśli zależy Wam na „meksykańskiej” ostrości potrawy, dodajcie do niej więcej chili. Do ryby dodajemy jeszcze posiekaną kolendrę. Doprawiamy całość  suszonym imbirem, olejem sezamowym i sosem sojowym oraz odrobiną mleka kokosowego (ilości przypraw zależy one od indywidualnych preferencji każdego Gotującego). Na patelni podprażamy ziarna sezamu, aż zaczną się rumienić i pięknie pachnieć, przesypujemy je na talerzyk i kiedy ostygną dodajemy do ceviche. Ceviche serwujemy na grzankach.

 

WĄTRÓBKA W BOCZKU

watrobka z figami.jpg
watrobka z figami.jpg

Składniki:

 

  • Wątróbka drobiowa  0,5 kg
  • Figi suszone 1 opakowanie, miękkie (mogą być także suszone daktyle albo kasztany z puszki)
  • Bekon albo boczek w plastrach ( nie uwędzony) -  15 plasterków
  • Oliwa z oliwek
  • Sos sojowy
  • Miód
  • Chili
  • Imbir świeży
  • Ziarna kolendry

 

Sposób przygotowania:

 

Wątróbkę obrać z błonek i żyłek, pokroić na 15  kawałków takiej samej wielkości.  Na każdym kawałku wątróbki ułożyć suszoną figę (daktyla lub kasztan), zawinąć w plaster boczku i spiąć wykałaczką (uwaga, wykałaczki należy wcześniej moczyć, przez przynajmniej 30 minut, w zimnej wodzie, żeby nie spaliły się w piekarniku) . Tak przygotowane roladki układać jedna obok drugiej w brytfance, albo naczyniu żaroodpornym.  Roladki zalać sosem przygotowanym z sosu sojowego, oliwy z oliwek, miodu i przypraw, spróbujcie sosu, powinien być słodko – słony, z wyraźnie wyczuwalną nutą imbiru i ziaren kolendry. Na pół szklanki sosu sojowego daję zwykle 1-2 łyżki miodu i kilka łyżek oliwy, ale proporcje te zależą od Waszych preferencji. Wątróbki pieczemy 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

NADZIEWANE AWOKADO

nadziewane awokado.jpg
nadziewane awokado.jpg

Składniki:

 

  • Awokado  (miękkie!) 3 sztuki
  • Tuńczyk w sosie własnym  1 puszka
  • Serek kanapkowy naturalny  1 opakowanie
  • Czerwona cebula
  • Kolendra świeża
  • Swieże chilli
  • Sól i pieprz
  • Sok z cytryny lub limonki

 

Sposób przygotowania:

 

Przygotować pastę z tuńczyka, serka kanapkowego, odrobiny drobniutko posiekanej czerwonej cebuli, papryczki chili, kolendry i przypraw.  Awokado obrać  ze skóry przekroić na połówki, każdą z nich skropić sokiem z cytryny lub limonki, żeby nie ściemniały. Z awokado usunąć pestki i na ich miejsce włożyć przygotowaną pastę. Udekorować listkami świeżej kolendry.

 

 

NADZIEWANE MARYNOWANE JALAPENO

nadziewane papryczki jalapeno.jpg
nadziewane papryczki jalapeno.jpg

Składniki:

 

  • Marynowana papryka jalapeno
  • Tuńczyk w sosie własnym  1 puszka
  • Serek kanapkowy naturalny  1 opakowanie
  • Czerwona cebula
  • Kolendra świeża
  • Swieże chilli
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Papryczki poprzekrawać na połowy, usunąć z nich gniazda nasienne (uwaga, trzeba to robić w rękawiczkach, papryczki są bardzo ostre!). Połówki papryk napełnić pastą z tuńczyka, serka kanapkowego, odrobiny drobniutko posiekanej czerwonej cebuli, papryczki chili, kolendry i przypraw. Udekorować listkami świeżej kolendry.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

świetna jest przekąska z wątróbką! sprawdziłam przepis i faktycznie żeby było niesamowite wrażenie kawałki wątróbki powinny być w miarę równe.
Polecam

Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TTV nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix