Archiwum

Przysmaki Tex-Mex wg Charliego

Aktualności

Przysmaki Tex-Mex wg Charliego
"Domówka"/ fot. Dariusz Dorman

Charlie zaprasza na ucztę Tex-Mex. Skrzydełka po meksykańsku, hamburgery amerykańskie i meksykańskie, salsa pomidorowa, guacamole i nachosy zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

 

SKRZYDEŁKA PO MEKSYKAŃSKU

Skrzydełka po meksykańsku / fot. Piotr Trela
Skrzydełka po meksykańsku / fot. Piotr Trela

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
  • 5 ząbków czosnku, obranego i drobno posiekanego
  • Po pół łyżeczki cynamonu w proszku, mielonego kminu rzymskiego, suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka trzcinowego cukru
  • Oliwa z oliwek (wlewamy ją do worka)
  • 2 łyżki miodu (łączymy z oliwą)
  • Sok z 1 limonki
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sok z  1 pomarańczy
  • 5 łyżek Tequili
  • Sól i pieprz

 

Skrzydełka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć lotki, które można zostawić na rosół. Pozbawione lotek skrzydełka przekroić na pół. Składniki marynaty wymieszać dokładnie w misce lub worku foliowym, nie zapominając o tym, żeby na końcu marynatę dosolić i dopieprzyć do smaku. Skrzydełka wrzucić do marynaty, dokładnie je w niej obtoczyć i zostawić w lodówce, aby przeszły jej smakiem, na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

 

Skrzydełka piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, podczas pieczenia kilkakrotnie smarować je pozostałą marynatą.

 

 

HAMBURGERY AMERYKAŃSKIE

Hamburger amerykański / fot. Piotr Trela
Hamburger amerykański / fot. Piotr Trela

 

Składniki:

  • Wołowina, 1 kg (na przykład zmielony antrykot)
  • Sos Worcestershire
  • Ostra musztarda
  • Czerwona cebula
  • Sól i pieprz do smaku

 

Zmielone mięso doprawiamy sosem Worcestershire, pieprzem i solą, dodajemy łyżkę ostrej musztardy, 1 drobniutko pokrojoną czerwoną cebulę, kilka łyżek lodowatej wody, wyrabiamy intensywnie, rzucając mięsem o miskę, żeby zawiązały się włókna kolagenowe. Formujemy hamburgery,  kciukiem robimy w nich zagłębienie – dzięki temu podczas smażenia zachowają swój kształt i nie „wywiną się” na brzegach. Hamburgery  smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym, albo na grillu.  W ostatniej fazie smażenia na każdym hamburgerze kładziemy plasterek sera cheddar, smażymy do momentu aż ser się stopi. Podajemy w bułce z karmelizowaną cebulą.

 

 

HAMBURGERY MEKSYKAŃSKIE

Hamburger meksykański / fot. Piotr Trela
Hamburger meksykański / fot. Piotr Trela

Składniki:

  • Wołowina, 1 kg (na przykład zmielony antrykot)
  • Papryczka chili lub jalapeno (ilość papryczek zależy od indywidualnych preferencji, ja daję zazwyczaj dwie jalapeno)
  • 20 dag sera cheddar
  • Sól i pieprz do smaku

Papryczki drobniutko siekamy, jeśli chcecie, żeby hamburgery były naprawdę meksykańsko ostre, dodajcie do nich także znajdujące się w papryczkach pestki. Jeżeli nie jesteście fanami piekielnie ostrych dań, usuńcie z papryczek gniazda nasienne. Ser cheddar trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmieloną wołowinę łączymy z papryczką chili i serem cheddar, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy kilka łyżek lodowatej wody i wyrabiamy intensywnie, rzucając mięsem o miskę, żeby zawiązały się włókna kolagenowe. Formujemy hamburgery,  kciukiem robimy w nich zagłębienie – dzięki temu podczas smażenia zachowają swój kształt i nie „wywiną się” na brzegach. Hamburgery  smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym, albo na grillu.  Hamburgery serwujemy z bułką, sałatą, pomidorem, lub innymi warzywami. Do hamburgerów po meksykańsku świetnie pasuje pomidorowa salsa, można serwować je także z meksykańskim sosem guacamole.

 

GUACAMOLE

Guacamole / fot. Piotr Trela
Guacamole / fot. Piotr Trela


  • Awokado 2 sztuki
  • Czosnek
  • Sok z limonki
  • Pieprz i sól do smaku

Awokado zgniatamy widelcem, dodajemy roztarty z solą czosnek i wyciśnięty sok z limonki – ilość czosnku i limonki zależą od indywidualnych preferencji. Przygotowując guacamole z dwóch awokado ja zazwyczaj dodaję 4 ząbki czosnku i sok z 1 małej limonki.

 

SALSA POMIDOROWA

Salsa pomidorowa / fot. Piotr Trela
Salsa pomidorowa / fot. Piotr Trela

  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • 1 zielony ogórek
  • Papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • Czosnek
  • Sok z limonki
  • Oliwa z oliwek
  • Świeża kolendra
  • Sól i pieprz do smaku

 

Pomidory obieramy ze skórki,  filetujemy (usuwamy gniazda nasienne), miąższ kroimy w drobną kosteczkę. W kosteczkę takiej samej wielkości kroimy ogórka (wcześniej także usuwamy z niego gniazdo nasienne) i czerwoną cebulę.  Drobniutko siekamy papryczkę chili. Łączymy ze sobą wszystkie pokrojone składniki. Do salsy dodajemy roztarty z solą czosnek, sok z limonki, posiekaną świeżą kolendrę, sól i pieprz i oliwę z oliwek. Proporcje tych składników zależą od Waszych indywidualnych preferencji. Ja do 3 pomidorów dodaję jedno chili, 2-3 ząbki czosnku, sok z jednej limonki i pół pęczka posiekanej kolendry.

 

 

KARMELIZOWANA CEBULA

 

  • 2-3 duże cebule
  • Kilka łyżek miodu
  • Kilka łyżek octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku

 

Cebulę kroimy w piórka i dusimy do miękkości na maśle albo na oleju słonecznikowym, dodajemy ocet balsamiczny, miód i pieprz, odparowujemy ocet z patelni, żeby smak się skoncentrował. Przygotowana cebula powinna być mięciutka, słodka i o wyraźnym posmaku octu balsamicznego.

 

 

BUŁKI DO HAMBURGERÓW

(przepis na około 25 bułeczek, można przygotować bułeczki z połowy porcji)

 

1 kg mąki

350 ml ciepłej wody

po 30 dag soli i cukru, pół kostki drożdży

 

Łączymy drożdże z ciepłą wodą. Mieszamy ze sobą 150 ml mleka i 200 ml oliwy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i sól. Potem do miski z mąką dolewamy drożdże z wodą i mleko wymieszane z oliwą, mieszamy i wyrabiamy ciasto, zagniatamy do elastycznej konsystencji, wkładamy ciasto do miski i ma rosnąć 10 minut w ciepłymi miejscu.

po 10 minutach robimy bułeczki, 10 minut rosną na blasze i na 15 min do piekarnika.

 

 

NACHOSY:

Nachosy / fot. Piotr Trela
Nachosy / fot. Piotr Trela

 

  • Opakowanie chipsów nachos
  • Utarty ser cheddar
  • Czerwona cebula 1 sztuka
  • Czerwona fasolka pół puszki

 

Nachosy posypać dodatkami i zapiec w piekarniku do momentu kiedy ser się roztopi.

Komentarze (11)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

super skrzydełka robilam wszyscy sie zajadali dzisiaj bende robiła bułeczki do hamburgerów Charlie Pozdrawiam Serdecznie przepisy super
Iza Lorbiecka

~Gość

UWAGA! Bulki z tego przepisu, ktory nota bene pozostawia wiele do zyczenia i wlasciwie trudno go nazywac przepisem-blad na bledzie bledem pogania, po prostu nie wychodza. Polecam szukac sprawdzonych przepisow, gdzie internauci w komentarzach polecaja buleczki i najlepiej jak zalaczaja swoje zdjecia, Nigdy wiecej przepisow tego Pana. Zegnam ozieble.

~Gość

co to za przepis na bułki proszę go poprawić bo nie wiem o co chodzi w składnikach pisze 350ml wody a w przygotowaniu że 150ml mleka i 200 oliwy

~Gość

mozna dac tylko wody lub oliwa z mlekiem

~Gość

robilam, dalam i to i to. ciasto wyszlo ok.

~Gość

W przepisie na bułki podane są ilości soli i cukru po 30 dag - czy na pewno tak ma być???

~Gość

Raczej 30 gram

~Gość

Ten odcinek mnie zainspirowal- wlasnie zabieram sie do wyprobowania przepisow, wygladaja prosto, a zarazem smacznie, dzieki;-)

Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TTV nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix