Archiwum

Tajska uczta wg Charliego

Aktualności

Tajska uczta wg Charliego
"Domówka"/ fot. Dariusz Dorman

Sataye z kurczaka z sosem orzechowym na przystawkę oraz danie główne w postaci aromatycznego, czerwonego curry z wieprzowiną to wymarzone dania na każde przyjęcie, nie tylko urodzinowe. Zobaczcie przepisy wg Charlesa! 

 

 

 

 

SATAYE Z KURCZAKA

Sataye z kurczaka/ fot.:Piotr Trela
Sataye z kurczaka/ fot.:Piotr Trela

 

 

Składniki:

• 2 nieduże piersi z kurczaka

Na marynatę:

  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 1 papryczka chili,
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
  • skórka i sok z połowy limonki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • Kilka łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 pełna łyżka cukru


Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka pokroić na podłużne kawałki, o grubości około 0,5 cm. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie. Z trawy cytrynowej usunąć zewnętrzne twarde liście, środek drobno posiekać, drobno posiekać także czosnek i papryczkę chili wraz z pestkami. Nasiona kolendry i pieprz ziarnisty podprażyć na suchej patelni, aż zaczną pachnieć, następnie utrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą. Kawałki kurczaka posmarować marynatą i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę, a najlepiej na kilka godzin. Zamarynowane kawałki kurczaka nabijać na mokre patyczki i piec na grillu lub grillowej patelni aż ładnie się zrumienią i nie będą różowe w środku (w zależności od grubości kawałków kurczaka i temperatury grilla może to zająć od kilku do kilkunastu minut).

Podawać z sosem orzechowym.

 

SOS ORZECHOWY

Składniki:

• 1 szklanka świeżych, niesolonych orzeszków ziemnych, bez skórek

• 1/3 szklanki wody

• 3 ząbki czosnku

• 2 łyżeczki sosu sojowego

• 2 łyżeczki oleju sezamowego

• 2 łyżki brązowego cukru

• połówka czerwonej papryczki chili

  • Sok z połowy limonki

• 1/3 szkl.mleka kokosowego

• sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na miazgę tak aby kawałki orzeszków były wyczuwalne. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gotowy sos przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.

 

CZERWONA PASTA CURRY

Składniki:

  • 5 dużych czerwonych papryczek chili
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 2,5 cm)
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2-3 szalotki  lub 1 cebula
  • 1 łyżeczka utartych w moździerzu nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pasty z suszonych krewetek  (do kupienia w internetowych sklepach)
  • Łyżka słodkiej papryki w proszku
  • Sól do smaku
  • kilka łyżek oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:


Nasiona kolendry i kuminu prażymy na patelni aż zaczną pachnieć, ucieramy w moździerzu i wrzucamy do blendera. Z trawy cytrynowej usuwamy zewnętrzne twarde liście, środek kroimy na kilka kawałków i także wrzucamy do blendera. Korzeń imbiru obieramy (najłatwiej robi się to łyżeczką do herbaty), dorzucamy do blendera. Następnie do blendera dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy je na gładką masę. Próbujemy pasty i do smaku doprawiamy solą.  Tak zrobiona pasta curry stanowi podstawę do przygotowywania indyjskich zup i gulaszy curry, ale może także stanowić ciekawą marynatę do np. piersi z kurczaka lub innego mięsa. Warto spróbować pasty i trochę z nią poeksperymentować.

CZERWONE TAJSKIE CURRY Z WIEPRZOWINĄ (porcja na 2-4 osób)

Czerwone, tajskie curry/ Fot.: Piotr Trela
Czerwone, tajskie curry/ Fot.: Piotr Trela


Składniki:

  • Duża łyżka czerwonej pasty curry
  • Pół kilo mięsa wieprzowego na przykład karkówki albo łopatki
  • Puszka mleka kokosowego
  • Filiżanka bulionu z kurczaka, albo wołowego (jak nie macie czasu to może być z kostki)
  • 3 filiżanki ulubionych warzyw (marchewka, ziemniaki, papryka, brokuły, w sezonie groszek cukrowy w strączkach czy fasolka szparagowa)
  • 1 duża cebula
  • Kilka łyżek  oleju

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na kawałki jak do gulaszu. Na gorący olej wrzucamy łyżkę pasty curry, smażymy przez chwilę, dorzucamy cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli, wtedy dodajemy mięso. Ogień musi być duży, tak, aby mięso się podsmażyło, a nie zaczęło się dusić. Następnie dolewamy bulion, mleko kokosowe, wrzucamy twardsze warzywa (marchewkę, paprykę, ziemniaki) i gotujemy na małym ogniu około godziny aż mięso i warzywa będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy delikatniejsze warzywa (na przykład brokuły czy groszek cukrowy). Podajemy z ryżem jaśminowym.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

fajny program, oraz ciekawe przepisy napewno bede z nich korzystac

Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TTV nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix