Archiwum

Tarta z owocami morza i więcej pyszności

Aktualności

Tarta z owocami morza i więcej pyszności
"Domówka"/ fot. Dariusz Dorman

Pyszna tarta z owocami morza, schab z modrą kapustą a na koniec deser rodem z Kanady. Z takimi przepisami uda się każda "Domówka"!

 

 

>>Chcecie wziąć udział w "Domówce"? Na Wasze zgłoszenia czekamy do 28 lutego. Zobaczcie jak zgłosić się do programu!



TARTA (QUICHE) Z OWOCAMI MORZA

Tarta (quiche) z owocami morza/ fot.: Piotr Trela
Tarta (quiche) z owocami morza/ fot.: Piotr Trela

CIASTO KRUCHE do TARTY

Składniki:
250 g mąki
150 g masła zimnego
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
szczypta drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka


Sposób przygotowania:

Do mąki ścieramy na grubej tarce zimne masło, dodajemy sól i wbijamy jajko. Mieszamy palcami i łączymy składniki na gładką masę.
Powoli zgarniamy mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
Wlewamy mleko, delikatnie łączymy palcami z resztą ciasta.
Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiamy ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy aż będzie gładkie.
Ugniatamy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować, włożyć do wysmarowanej formy ( jak na tartę). Następnie nakłuwamy je widelcem, na wierzch wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy np. ryżem. Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 C. Wyjmujemy, wyciągamy ryż, ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy znowu przez ok.7 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, wykładamy przygotowany farsz, zalewamy masą mleczna posypujemy serem po wierzchu. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 15- 20 minut


FARSZ do TARTY

Składniki:
filet z dorsza
krewetki 30 dkg (mogą być też mrożone)
por 1 szt.
szalotki 2-3 szt.
szpinak świeży lub mrożony, pół opakowania
mleko 250 ml
śmietana słodka 250 ml
4 jajka
ser Gruyere (1 szklanka startego sera)
masło do smażenia
przyprawa do ryb i owoców morza

Sposób przygotowania:

Smażymy pokrojona w gruba kostkę rybę, krewetki, posiekany por, cebulę i szpinak na maśle. Dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie w misce mieszamy mleko, śmietanę i jajka na jednolitą masę . Na koniec dokładamy ser Gruyere (można zastąpić go innym o wyrazistym smaku np. ementaler).

SCHAB PIECZONY Z JABŁKAMI

Schab pieczony z jabłkami/ fot.: Piotr Trela
Schab pieczony z jabłkami/ fot.: Piotr Trela

Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 główki czosnku
75 ml oliwy
2 łyżki musztardy Dijon
kminek
500 ml białe wino
jabłka Granny smith 2 szt.
cukier
ocet jabłkowy

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od pieczenia czosnku w całości. Przecinamy główki czosnku na pół, kładziemy na folii aluminiowej, solimy, pieprzymy, polewamy oliwą , zawijamy i pieczemy w temperaturze 200 C przez około 15- 20 minut- aż czosnek będzie miękki.
Schab czyścimy z błon, nacinamy w kratkę z wierzchu. Robimy pastę z roztartego pieczonego czosnku, prażonego na patelni kminku, musztardy, oliwy, pieprzu i soli do smaku. Tym smarujemy dokładnie schab.
Wkładamy do żaroodpornego naczynia . Na spód można położyć pokrojone w kostkę warzywa korzenne(marchewka, pietruszka , seler) i zalać delikatnie białym winem. Pieczemy w 180 C przez 45-60 minut.

Jabłka Granny Smith kroimy w talarki, smażymy na maśle posypujemy cukrem i polewamy octem jabłkowym.

CZERWONA (MODRA) KAPUSTA

Składniki:
kapusta 1/2 główki
białe wytrawne wino - 1 szklanka
bulion drobiowy - 1 szklanka
kminek
cynamon
ocet jabłkowy
cukier
olej
pieprz
sól.

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, dolewamy wina, octu jabłkowego, bulionu, solimy, pieprzymy i posypujemy cynamonem oraz prażonym kminkiem. Smażymy aż będzie al' dente. Jeśli w trakcie smażenia będzie nam brakowało płynu dolewamy więcej bulionu.

PETS de SOEUR czyli BĄKI ZAKONNICY

Pets de soeur (bąki zakonnicy)/ fot.: Piotr Trela
Pets de soeur (bąki zakonnicy)/ fot.: Piotr Trela

Składniki:
ciasto francuskie
jajko
cynamon
cukier brązowy
orzechy włoskie

SOS:
śmietana słodka -1 szklanka
laska wanilii
syrop klonowy 75 ml

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy obficie brązowym cukrem, cynamonem, rozgniecionymi orzechami. Zwijamy w rulon i kroimy w 2-3 cm kawałki.
Układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 C 12-15 minut.

Do rondelka wlewamy śmietanę, wanilię, syrop klonowy i gotujemy aż trochę zgęstnieje.
Ciastka serwujemy z sosem. Możemy je polać musem owocowym.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Schab w Twoim wykonaniu na pewno zagości na naszym świątecznym stole :) A i dla "bąków zakonnicy" znajdzie się miejsce !!! :)

~Gość

Świetne przepisy:)) na pewno ich spróbuję:)) Czekam na następne odcinki:)

~Gość

Bardzo fajny program. A te Bąki zakonnicy wyglądają zachęcająco =)

~Gość

oglądałam, super progra, śmiałam sie ale i nauczyłam wiele. Czekam na następne- Brawo Charlie

Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TTV nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix