Archiwum

Uczta pełna afrodyzjaków

Aktualności

Uczta pełna afrodyzjaków
"Domówka", sezon 1,odcinek 11 fot. Dariusz Dormat

Charlie został wezwany na pomoc Marcinowi, który planuje przyjęcie niespodziankę dla swojej żony. Okazja jest niezwykła, bo dziesięciolecie pierwszego pocałunku.
Jakie dania są najlepsze na tę okazję? Oczywiście te ,których składnikami są afrodyzjaki. Poznajcie zmysłowe przepisy Charliego.

 

FIGI ZAPIEKANE Z KOZIM SEREM

Figi zapiekane z kozim serem
Figi zapiekane z kozim serem

Składniki:

  • 5 fig
  • 5 kawałków koziego serka (wybierzcie taki, jaki lubicie. Może to być delikatniejszy twarożek – wówczas potrzebować będziecie 5 łyżek serka, ale może być tez twardszy, bardziej słony i bardziej „pachnący” ser)
  • Granat
  • Mieszanka sałat z rukolą
  • Krem balsamiczny
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Każdą figę myjemy i nacinamy na krzyż od góry. Naciskamy na owoc palcami, tak, żeby się „otworzył” i wypełniamy kozim serem (jeśli jest to twarożek, to można go ewentualnie doprawić solą i pieprzem). Figi wypełnione serem układamy na blaszce i pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gotowe figi przekładamy na mieszankę sałat, polewamy kremem balsamicznym i całość dekorujemy pięknymi, czerwonymi pestkami granatu.

 

 

STEKI Z POLĘDWICY WOŁOWEJ

Steki z polędwicy wołowej
Steki z polędwicy wołowej

Składniki:

  • Steki z polędwicy wołowej (grubości 3,5 – 4 cm każdy)
  • Przyprawa „Stek” Prymat
  • Klarowane masło

Sposób przygotowania:

Steki wyciągamy z lodówki godzinę przed smażeniem, żeby ociepliły się do temperatury pokojowej. Każdy stek obtaczamy w przyprawie do steków, na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy na nim steki, po około 4-4,5  minuty z każdej strony (stek średnio wysmażony). Usmażone steki zdejmujemy z patelni i kładziemy na talerz lub deskę, gdzie zostawiamy je na 2-3 minuty, żeby odpoczęły. Po tym czasie steki serwujemy.

Najlepiej podać z pieczonymi ziemniakami – tak jak ja to zrobiłem lub z ziemniaczanym pure. Wspaniałym dodatkiem będą buraczki, glazurowane miodem marchewki albo podsmażona na maśle i doprawiona odrobiną octu winnego, soli, pieprzu i cukru, kapusta włoska. Wszystko zależy od Waszej fantazji. Ja dodatkowo podałem do steków konfiturę z czerwonej cebuli, którą bardzo Wam polecam.

 

 

 

 

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

 

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonej cebuli
  • 100 ml czerwonego wina
  • Olej roślinny
  • 3 łyżki octu balsamico
  • 4 łyżki miodu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • Goździki

 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie oleju roślinnego. Następnie zalewamy winem, dodajemy goździki (4-5 sztuk) i gotujemy około 40-50 minut na małym ogniu, aż wino całkowicie odparuje. Po tym czasie do cebuli dodajemy miód i ocet balsamiczny i gotujemy jeszcze chwilę, aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Ze stekami smakuje bosko!

 

 

SERNIK NOWOJORSKI

Sernik nowojorski
Sernik nowojorski

Składniki:

  • 300 g herbatników maślanych
  • 180 g masła, roztopionego
  • 1,25 kg tłustego sera sernikowego
  • 6 jajek
  • 5 żółtek
  • 260 g cukru
  • laska wanilii
  • kakao
  • sok z 1/2 cytryny


Polewa z kwaśnej śmietany:


500 ml gęstej, kwaśnej śmietany przynajmniej 18%
50 g cukru pudru



Sposób przygotowania:

Tortownicę o średnicy 25-26 cm uszczelniamy folią aluminiową (prawdziwy sernik nowojorski piecze się w kąpieli wodnej – tortownice z ciastem wstawiamy do żaroodpornego naczynia z wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy). Pamiętajcie, że tortownicę trzeba szczelnie owinąć folią aluminiową, żeby podczas pieczenia do środka nie przedostała się woda. Jeśli nie macie naczynia, do którego można by wstawić tortownicę podczas pieczenia, napełnijcie wodą głębszą blaszkę z piekarnika i wstawcie ją na najniższy poziom piekarnika. Kratka z sernikiem niech wyląduje na środkowym poziomie piekarnika. Woda parująca z blaszki zapewni sernikowi właściwą wilgotność podczas pieczenia.

Herbatniki maślane kruszymy na piasek (na przykład w malakserze albo tłuczkiem), masło roztapiamy i mieszamy z herbatnikami. Powstałą masą herbatnikowo – maślaną wykładamy spód tortownicy.

W misie miksera miksujemy ze sobą wszystkie składniki: ser, jajka, żółtka, cukier, miąższ z laski wanilii i sok z cytryny. Kiedy masa będzie gładka – czyli po około 2-3 minutach, wylewamy ją na spód z herbatników.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 170 stopni przez około 80-90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy. Ciasto studzimy w piekarniku, po kilkunastu minutach lekko uchylając jego drzwiczki.

Kiedy sernik jest wystudzony, wykładamy na niego ubitą z cukrem kwaśną śmietanę i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Potem sernik ponownie studzimy w piekarniku. Kiedy wystygnie wkładamy go do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy odrobiną gorzkiego kakao.

 

 

 


Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TTV nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix