Archiwum

Uczta rodem z Kazachstanu

Aktualności

Uczta rodem z Kazachstanu
Charles Daigneault

Tym razem Charlie przygotuje dania wymarzone na baby shower. Tatar z wędzonego łososia i awokado, aromatycznego indyka z tymiankiem moczonego w solance, do którego idealnie pasują nadziewane łódeczki z ziemniaków i sałata z mlecznym sosem. A na deser coś naprawdę zaskakującego - czak czak, czyli zagadkowy deser prosto z Kazachstanu.

 

 

TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA I AWOKADO

Tatar z wędzonego łososia i awokado
Tatar z wędzonego łososia i awokado

Składniki:

  • Około 600 gram wędzonego na zimno łososia
  • 2 ładne awokado
  • 1 czerwona cebula
  • Pęczek koperku
  • Musztarda do smaku
  • Sok z cytryny do smaku
  • Skórka z limonki do smaku (opcjonalnie)
  • Pieprz
  • Pieprz Cayenne
  • Ewentualnie odrobina oliwy z oliwek albo oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Łososia i awokado kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę i koperek drobno siekamy. Łączymy w misce łososia, awokado, cebulę, koperek, doprawiamy musztardą, sokiem z cytryny, pieprzem, pieprzem cayenne, odrobiną oliwy, mieszamy. Do tatara można dodać nieco startej skórki z limonki albo cytryny. Tatara można serwować solo, tak jak ja to zrobiłem, ale równie pyszny będzie podany na chrupiących grzankach z bagietki.

 

PIECZONY INDYK Z TYMIANKIEM, MOCZONY W SOLANCE

Pieczony indyk z tymiankiem, moczony w solance
Pieczony indyk z tymiankiem, moczony w solance

Składniki

  • Pierś z indyka 1 kg
  • Marchewka 2 -3 sztuki
  • Pietruszka 1 sztuka
  • Seler naciowy 2-3 gałązki
  • Cebula 2 sztuki
  • Por ½
  • Białe półwytrawne wino ½ szklanki
  • Bulion drobiowy (może być z kostki) ½ szklanki
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy solankę do indyka – jej ilość zależna jest od wielkości kawałka mięsa, który będziecie przygotowywać, a także od wielkości garnka – mięso musi być przykryte solanką i nie może wystawać z żadnej strony. Na każde 4 litry wody dodajemy 250 gram soli, do tego liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotowujemy, a potem studzimy do temperatury pokojowej. Filet z indyka moczymy w solance najlepiej przez całą noc, a przynajmniej kilka godzin. Po wymoczeniu osuszamy go ręcznikami papierowymi, nacieramy ulubionymi przyprawami – ja wykorzystałem tymianek, który świetnie komponuje się z mięsem indyka.  Pamiętajcie, że nie ma potrzeby dodatkowego solenia indyka.

Tak przygotowany filet obsmażamy z każdej strony na gorącym oleju albo klarowanym maśle. Indyk powinien pięknie się przysmażyć i nabrać apetycznego koloru. Dodatkowo, w wyniku obsmażania zamknięte zostaną pory w mięsie, dzięki czemu pozostanie ono soczyste. Po obsmażeniu mięsa, na tym samym, pełnym smaków tłuszczu obsmażamy warzywa, które także powinny się zarumienić (dobierzcie warzywa, które lubicie, pamiętajcie, że w kuchni zawsze jest miejsce na własną fantazję). Indyka i warzywa przekładamy go gęsiarki, dolewamy wino i bulion. Gęsiarkę przykrywamy i pieczemy mięso około godziny w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

 

 

MLECZNY SOS DO SAŁATY

Składniki:

  • 125 ml mleka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Składniki sosu wlewamy do słoiczka, słoiczek zakręcamy i wstrząsamy nim jak shakerem podczas robienia drinków - Voila i nasz sos gotowy.

 

ZIEMNIAKI (10 łódeczek)

Łodeczki z ziemniaków
Łodeczki z ziemniaków

Składniki:

  • 5 dużych, długich ziemniaków
  • Masło
  • Gęsta śmietana
  • Cebulka dymka, koperek, szczypiorek – lub jakiekolwiek inne zioła, które lubicie łączyć z ziemniakami

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, wycieramy i pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 stopni jakieś 40-60 minut aż zmiękną. Kiedy ziemniaki będą już upieczone i lekko przestygną, przekrawamy je na połówki (wzdłuż) i wydrążamy ze środka upieczony miąższ, zostawiając nienaruszoną skórkę – łódeczkę. Ziemniaczany miąższ przeciskamy przez praskę, doprawiamy śmietaną, posiekanymi ziołami, masłem, solą i pieprzem – czyli jednym słowem robimy idealne purée. Tak przygotowanym purée nadziewamy nasze łódeczki, które następnie zapiekamy jeszcze chwile w piekarniku pod grillem. Do purée można też dodać podsmażoną na maśle cebulę albo skwareczki z boczku – inwencja jest Wasza, a ziemniaki na pewno wyjdą pyszne!

 

CZAK CZAK CZYLI ZAGADKOWY DESER PROSTO Z KAZACHSTANU:

Czak Czak
Czak Czak

Składniki:

  • · 3 szklanki mąki tortowej
  • · 3 żółtka
  • · 2 białka
  • · Szczypta soli
  • · 100 gram czystej wódki

Na karmel:

  • · Miód 300 gram
  • · Cukier 200 gram

Dodatkowo:

  • · 2 garście pokrojonych orzechów włoskich, migdałów lub innych orzechów, które lubicie

 

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto – będzie ono bardzo twarde, a w smaku powinno być lekko słone. Ciasto musi odpocząć w lodówce przez 20 minut, następnie wałkujemy je i kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki o szerokości makaronu wstążki. Przygotowujemy karmel – na bardzo małym ogniu roztapiamy miód, do którego następnie dosypujemy cukier, aż jego kryształy się roztopią. Pamiętajcie, żeby ogień był naprawdę mały i żeby cukier z miodem nie spaliły się. Pokrojone ciasto smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu „ciasteczka” odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, następnie wsypujemy do dużej miski, mieszamy z orzechami i zalewamy karmelem. Ciasteczka wymieszane z karmelem wykładamy na półmisek i rękoma formujemy z nich górę, czy jak kto woli kopiec. Kiedy nasza góra wygląda już zadowalająco, całość posypujemy cukrem pudrem. Przed podaniem deser powinien wystygnąć, żeby karmel związał ze sobą ciasteczka, co umożliwi krojenie całości.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TTV nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix