Archiwum

Weselne menu Charliego!

Aktualności

Weselne menu Charliego!
Ciasto czekoladowo - migdałowe /fot. Dariusz Dorman

Jak przygotować menu na wesele, żeby goście byli najedzeni i zadowoleni? Charlie bez wątpienia się na tym zna! Proponuje potrawy, które będą smakowały biesiadnikom i idealnie komponowały się z trunkami. Smacznego!

 

BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONYM ŻEBERKU (duża porcja obiadowa, garnek 5 litrowy)

Składniki:

  • 2 kg buraków,
  • Litr dobrego kiszonego barszczu
  • 0,5 kg wędzonych żeberek
  • 3 ząbki czosnku
  • Włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, seler)
  • Grzyby suszone (podgrzybki lub prawdziwki) garść
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Ewentualnie ocet spirytusowy lub sok z cytryny do zakwaszenia barszczu

Sposób przygotowania:

Gotujemy wywar z warzyw i wędzonego żeberka z liściem laurowym, zielem angielskim, suszonymi grzybami, czosnkiem, wywar doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy warzywa będą miękkie, usuwamy je z wywaru. Wówczas do wywaru dodajemy pokrojone na ćwiartki buraki  i gotujemy na wolnym ogniu,  pod przykryciem, aż buraki i żeberko  będą całkiem miękkie. Następnie dolewamy  kiszony barszcz i  na bardzo maleńkim ogniu podgrzewamy barszcz jeszcze chwilę, tak, żeby był gorący, ale praktycznie się nie gotował – wówczas nie straci koloru.  Na koniec  próbujemy barszczu, jeśli jest za mało kwaśny, dodajemy ocet lub sok z cytryny, jeżeli brakuje mu słodyczy, dodajemy trochę cukru, oczywiście doprawiamy też do smaku solą i pieprzem. Żeby barszcz miał piękny kolor, warto serwować go nalewając przez sitko w którym mamy surowego utartego buraka.  Barszczyk możemy podać solo, z krokietem, pasztecikiem lub uszkami.

 

PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO:

Paszteciki z ciasta francuskiego / fot. Dariusz Dorman
Paszteciki z ciasta francuskiego / fot. Dariusz Dorman

Składniki (na 8 pasztecików):

  1. Opakowanie ciasta francuskiego
  2. 0,5 kg pieczarek
  3. Duża cebula
  4. Pół ząbka czosnku
  5. Pół pęczka naci pietruszki
  6. 2 jajka (jedno do farszu, jedno do posmarowania pasztecików)
  7. Bułka tarta.
  8. Masło do smażenia
  9. Suszony tymianek
  10. Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, na gorącym maśle przesmażamy cebulę, potem zmniejszamy ogień i chwilę ją dusimy. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i pieczarki, całość podsmażamy, tak żeby pieczarki się zezłociły, ale nie puściły soków. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Wyłączamy gaz, pieczarki i cebulę studzimy, dodajemy do nich surowe jajko i bułkę tartą oraz pół pęczka posiekanej natki pietruszki.  Ciasto francuskie kroimy na 8 równych kwadratów.  Farsz wykładamy na ciasto, sklejamy paszteciki w kształcie trójkątów (składając kwadraty po przekątnej) lub w kształcie prostokątów (składając kwadraty na pół). Żeby brzegi pasztecika dobrze się skleiły,  smarujemy je roztrzepanym jajkiem.  Tak przygotowane paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem również z wierzchu. Pieczemy jakieś 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Podajemy jako dodatek do czerwonego barszczu.

 

KARKÓWKA Z GRILLA

Karkówka z grilla / fot. Dariusz Dorman
Karkówka z grilla / fot. Dariusz Dorman

Składniki:

  1. Karkówka 1 kg, pokrojona w plastry
  2. Przyprawa do grilla "Prymat"
  3. Oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
  4. Sok z połówki cytryny
  5. 4 ząbki czosnku
  6. 50 ml wódki
  7. Brązowy cukier

Sposób przygotowania:

Plastry karkówki lekko rozbijamy pięścią (wówczas nie zniszczymy włókien mięsa). Przygotowujemy marynatę z oliwy, soku z cytryny, posiekanego drobno czosnku, wódki, przyprawy do grilla i brązowego cukru. Mięso nacieramy marynatą i kolejne kawałki układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Kawałki mięsa powinny ściśle do siebie przylegać. Mięso powinno "odpocząć" w marynacie kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie pieczemy je na grillu przez około 15 minut (dokładny czas pieczenia mięsa zależy od stopnia nagrzania grilla). Karkówkę podajemy z pieczywem, musztardą i najlepiej chłodnym piwkiem   ;-)

 

UDKO Z KURCZAKA W MARYNACIE  MUSZTARDOWO – ZIOŁOWEJ

Składniki:

  1. 8 udek z kurczaka
  2. Świeży tymianek (pół pęczka)
  3. 3 ząbki czosnku
  4. Sok z połowy cytryny
  5. 4-5 łyżek miodu
  6. Olej słonecznikowy
  7. Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Z udek wycinamy kości (nie jest to konieczne, ale wówczas mięso piecze się szybciej i bardziej równomiernie). Przygotowujemy marynatę mieszając olej, sok z cytryny, posiekany drobno czosnek, miód i posiekany tymianek. Każde udko solimy i pieprzymy, a następnie nacieramy marynatą i układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu (naczynie powinno być takiej wielkości, żeby udka ściśle do siebie przylegały). Ułożone udka polewamy resztą marynaty i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Grillujemy około 25 minut (bez kości) lub dłużej (z kośćmi). Dokładny czas grillowania zależy od stopnia rozgrzania grilla. Podajemy z pieczywem. Do tak zrobionego kurczaka świetnie pasuje też zielona sałata z sosem jogurtowym.

 

ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM Z GORCZYCĄ

Śledzie w sosie musztardowym z gorczycą / fot. Dariusz Dorman
Śledzie w sosie musztardowym z gorczycą / fot. Dariusz Dorman

Składniki:

  1. 0,5 kg śledzi typu matias, ja użyłem śledzi w oleju
  2. 2/3  szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  3. 1/3 szklanki musztardy miodowej
  4. Łyżka stołowa musztardy rosyjskiej
  5. 4-6 szalotek lub 1-2 cebule białe
  6. Pęczek kopru
  7. Opakowanie ziaren gorczycy
  8. Sól
  9. Pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, śledzie kroimy na kawałki, mieszamy śmietanę z dwoma rodzajami musztard, aż uzyskamy słodkawo – pikantny sos, który łączymy z posiekanym koprem . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W szklanej misie układamy na przemian warstwę sosu,  warstwę śledzi, warstwę cebuli,  warstwę ziaren gorczycy i tak aż do wyczerpania składników. Odkładamy na parę godzin w zimne miejsce, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Tak przygotowane śledzie są doskonałym dodatkiem do „wody ognistej” ;-)

 

PSTRĄG Z GRILLA Z SOSEM "BIAŁE MASŁO"

Pstrąg z grilla z sosem "Białe Masło" / fot. Dariusz Dorman
Pstrąg z grilla z sosem "Białe Masło" / fot. Dariusz Dorman

Składniki:

  • 4 świeże, wypatroszone pstrągi z głowami
  • Pęczek koperku
  • 2 cytryny
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pstrągi płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, każdą rybę solimy i pieprzymy (na zewnątrz i w środku), a następnie do środka każdego pstrąga wkładamy ¼ pęczka koperku i kilka plasterków cytryny. Pstrągi grillujemy około 15 minut (dokładny czas grillowania zależy od stopnia rozgrzania grilla). Upieczone pstrągi podajemy z sosem „Białe Masło”.

 

SOS "BIAŁE MASŁO"

Składniki:

  • ¾ szklanki białego wina
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 3-4 szalotki, drobno pokrojone
  • 250 g zimnego masła
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wino i ocet wlewamy do rondelka, dorzucamy posiekane szalotki, całość redukujemy, żeby zostało około ¼ płynu. Do tego płynu dodajemy po trochu zimne, pokrojone na kawałki masło, całość energicznie mieszamy trzepaczką, żeby otrzymać emulsję. Sos doprawiamy solą i pieprzem, polewamy nim upieczone ryby.

 

 

CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE

Ciasto czekoladowo - migdałowe /fot. Dariusz Dorman
Ciasto czekoladowo - migdałowe /fot. Dariusz Dorman

Składniki:

  • 100 ml oleju roślinnego
  • 100 gr czekolady 70%
  • 200 ml wody
  • 250 gr cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 260 gr mąki
  • 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Migdały w płatkach do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Do okrągłego naczynia żaroodpornego bez przykrywki o średnicy 30 cm wlewamy olej i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Wkładamy naczynie do mikrofali na 1 minutę. Potem mieszamy, by czekolada roztopiła się całkowicie. Dodajemy do uprzednio przyrządzonej mieszanki wodę, cukier, jajka i esencję migdałową. Mieszamy wszystko widelcem. Mąkę przesiewamy przez sitko z sodą oczyszczoną i solą. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami i łączymy wszystko mieszając do gładkiej masy. Przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni ) i pieczemy ok. 40 min. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika i wystudzeniu można przełożyć  bitą śmietaną z odrobiną migdałowego likieru  amaretto (tak właśnie zrobiły Dziewczyny na naszym weselu). Wówczas śmietaną smarujemy także wierzch ciasta i posypujemy je dokładnie płatkami migdałowymi.

 


Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TTV nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix