Archiwum

Włoskie przeboje Charliego

Aktualności

Włoskie przeboje Charliego
"Domówka"/ fot. Dariusz Dorman

Charlie odkrywa przed Wami sekrety włoskiej kuchni. Aromatyczne ossobuco, idealnie cienka pizza i słodkie tiramisu to niezawodne przeboje na każdej "Domówce"!

 


 

OSSOBUCO

Ossobuco / fot. Piotr Trela
Ossobuco / fot. Piotr Trela

 

Składniki:

  • 1 kg giczy cielęcej, pokrojonej w plastry
  • Masło klarowane
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Mały seler korzeniowy
  • Kilka łodyg selera naciowego
  • Puszka pomidorów bez skórek (najlepiej włoskich pelati)
  • Szklanka białego wytrawnego wina
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Tymianek

 

Sposób przygotowania:

Plastry giczy płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem. W dużej gęsiarce rozgrzewamy klarowane masło. Każdy plaster giczy cielęcej solimy i pieprzymy, a następnie mocno podsmażamy z obu stron na klarowanym maśle (mięso być porządnie zrumienione), przekładamy na talerz. Warzywa obieramy i kroimy, a następnie podsmażamy na tym samym tłuszczu, na którym podsmażaliśmy mięso. Kiedy warzywa będą ładnie przyrumienione zalewamy je białym winem. Drewnianą łyżką ściągamy z dna i boków brytfanki brązowy, zrumieniony „osad” powstały po smażeniu mięsa i warzyw (w tych przysmażonych kawałeczkach kryje się głębia smaku potrawy). Następnie do potrawy dodajemy pomidory, przyprawy i wkładamy do gęsiarki zrumienione plastry giczy cielęcej, tak, aby były w całości przykryte sosem. Tak przygotowaną gicz pieczemy półtorej, dwie godziny w temperaturze 180 stopni.

Gicz podajemy posypaną gremolatą, na przykład z makaronem i w towarzystwie uduszonych warzyw.

 

GREMOLATA

 

Składniki:

 

  • Skórka z 3 limonek
  • Skórka z 3 cytryn
  • Skórka z 2 pomarańczy
  • 3-6 ząbków czosnku (w zależności od indywidualnych preferencji smakowych)
  • Pęczek naci pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ewentualnie kilka łyżek oliwy

 

 

Sposób przygotowania:

 

Utartą na drobnej tarce skórkę z pomarańczy, cytryn i limonek zmieszać ze sobą, dodać posiekaną pietruszkę, zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać 2-3 łyżki oliwy.  Tak przygotowaną gremolatą posypać ossobuco przed podaniem. Gremolata jest też fantastycznym dodatkiem do ryb i kurcząt z grilla.

 

PIZZA

Pizza / fot. Piotr Trela
Pizza / fot. Piotr Trela

 

Składniki:

 

  • 270 gram mąki „Farina di grano tenero tipo 00” (oryginalna włoska mąka pszenna, do kupienia w sklepach z włoskimi produktami, można ją zastąpić polską mąką luksusową typu 550)
  • 130 gram semoliny (mąka z pszenicy durum)
  • 8 gram drożdży
  • około 200 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • Sól
  • 3 łyżki oliwy.

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem, czekamy aż zaczną „pracować” i zarabiamy z mąką i szczyptą soli, dodajemy oliwę i wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, które następnie odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na 2 godziny (uwaga, do ciasta dodajemy naprawdę niewiele drożdży, tak więc nie spodziewajcie się, że potroi ono swoją objętość ;).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4-8 części (zależy jakiej średnicy pizzę chcemy zrobić) i za pomocą formujemy z ciasta spody do pizzy (ciasto musi być bardzo cienko rozwałkowane). Spody zostawiamy je jeszcze na chwilę do powtórnego wyrośnięcia. Następnie na pizzę nakładamy sos pomidorowy (cieniutką warstwą, inaczej za bardzo obciążymy ciasto i pizza nie wyjdzie) i ulubione dodatki (nie za dużo, żeby nie obciążyć za bardzo ciasta, bo wówczas ono nie urośnie i nie stanie się chrupkie).

Pizzę pieczemy około 6-8 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

DOMOWY SOS POMIDOROWY DO PIZZY

 

Składniki:

 

  • Puszka pomidorów pelati
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • Przyprawa do pizzy „Prymat”
  • Sól, pieprz, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

 

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, na oliwę wrzucić posiekany czosnek, chwilkę smażyć, uważając, żeby czosnek się nie zarumienił (wówczas robi się gorzki). Dodać pomidory, zmniejszyć ogień i redukować sos przez jakieś 30 – 40 minut. Doprawić przyprawą do pizzy, solą, pieprzem i cukrem do smaku, gotować jeszcze kilka minut, następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wystudzić do temperatury pokojowej i zużyć do pizzy. Sos świetnie też nadaje się do makaronu, wówczas polecam dodać do niego kilka czarnych oliwek, a całość suto posypać utartym parmezanem.

 

 

 

TIRAMISU

Tiramisu / fot. Piotr Trela
Tiramisu / fot. Piotr Trela

 

Składniki:

 

  • 0,5 kg serka mascarpone
  • 5 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • Filiżanka kawy espresso
  • Pół filiżanki likieru migdałowego amaretto
  • Ewentualnie skórka z połowy pomarańczy

 

Żółtka ubijamy z cukrem na parze na biały, puszysty krem. Do kremu z żółtek dodajemy po łyżce serek mascarpone i delikatnie łączymy go z kremem (mikser na najniższych obrotach). Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy jeszcze trochę cukru pudru. Do masy dodajemy kilka łyżek likieru amaretto i skórkę z pomarańczy (opcjonalnie). Mocną, gorzką kawę mieszamy w misce z pozostałym likierem amaretto. W tak przygotowanym roztworze zanurzamy biszkopty. W pucharkach układamy na przemian warstwę biszkoptów i warstwę kremu, tak, żeby ostatnią warstwą była warstwa kremu. Deser posypujemy gorzkim kakao i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Uwaga, pucharki z tiramisu trzeba przed włożeniem do lodówki przykryć folia spożywczą lub aluminiową, bo deser bardzo łatwo chłonie lodówkowe zapachy – a nikt by nie chciał tiramisu o zapachu kiełbasy podwawelskiej ;-)

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

CHARLI ciao, jestem wloszka podam tobie inny przepis na ossobuco jest przepyszny ,moze skorzystasz ty i inni. sklad:1kg ossobuco/giczy cielecej/ pokrojonej w 3cm plastry , obtaczamy w mace ,solimy ,piprzymy , smazymy na dobrym oleju , zalewamy 2 szklankami bialego wina wytrawnego, dusimy do miekosci 30 min. gremolate robie identycznie jak ty , podaje... rozwiń

~Gość

Co to jest gęsiarka?

~Gość

Taki gary z pokrewką, najlepiej żeliwny

Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TTV nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix