Archiwum

Przepis na "Domówkę"!

Aktualności

Przepis na  "Domówkę"!
"Domówka"/ fot. Dariusz Dorman

Najbliższa powtórka: środa, 9:45

Dla Charliego gotowanie to sama radość. Jego zdaniem, przygotowanie przyjęcia może być świetną zabawą, a nie żmudnym obowiązkiem. Nie trzeba też wydać fortuny, by zadziwić bliskich. Wszystko to udowodnił robiąc małą "Domówkę" w "Dzień dobry TVN"!

Charlie przejął w sobotę rano kuchnię "Dzień dobry TVN" i specjalnie dla widzów programu przygotował trzy potrawy, które rozkręcą każdą imprezę! Poniżej znajdziecie przepisy.

"Domówka" na naszej antenie już od 5 marca, w każdą środę o godz. 20:40!

Jeśli przegapiliście sobotnie wydanie "Dzień dobry TVN" - tutaj możecie zobaczyć fragment z udziałem Charliego!

A jeśli chcecie wziąć udział w "Domówce" - piszcie do nas! Na Wasze zgłoszenia czekamy do 28 lutego. Zobaczcie jak zgłosić się do programu!


A oto przepisy Charliego:

 

Polędwiczki  wieprzowe w sosie z musztardy Dijon
Składniki:
3 polędwiczki wieprzowe
musztarda Dijon
sok z ½ cytryny
czosnek
1 szklanka oliwy z oliwek
śmietana 30%
sól
pieprz

Przygotowanie:
Polędwiczki kroimy na 5-7 cm kawałki. Przygotowujemy marynatę z oliwy, czosnku, soku z cytryny    i musztardy Dijon. Solimy i pieprzymy. Wkładamy do niej mięso i marynujemy minimum 2 godziny (najlepiej przez cała noc). Wstawiamy polędwiczki do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, pieczemy 7 min, z każdej strony, smarując ją marynatą. Sos przygotowujemy z podgrzanej śmietany i 4 łyżek musztardy Dijon. Gotujemy aż sos zgęstnieje.

Fettuccine z szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym łososiem
Składniki:
fettuccine ze szpinakiem lub inny długi makaron
500 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu drobiowego
500 ml słodkiej śmietany 30%
słoik suszonych pomidorów w oliwie
pęczek zielonej cebulki
200 g wędzonego łososia

Przygotowanie:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki i siekamy zieloną cebulkę. Smażymy składniki równocześnie ok. 4 minuty na rozgrzanej, płaskiej patelni na oliwie z suszonych pomidorów, dodajemy białe wino, zwiększając ogień. Gotujemy wszystko razem ok. 5 minut, by alkohol odparował. Dodajemy bulion drobiowy i redukujemy cały płyn do połowy. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy słodką śmietanę. Dalej wszystko redukujemy. Jeśli sos jest wystarczająco gęsty dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Mieszamy makaron z sosem   i podajemy z paseczkami wędzonego łososia.

Ciasto czekoladowo-migdałowe
Składniki:
100 ml oleju roślinnego
100 g czekolady 70%
200 ml wody
250 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka esencji migdałowej
260 g mąki
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
migdały
cukier puder w płatkach do dekoracji

Przygotowanie:
Do okrągłego naczynia żaroodpornego bez przykrywki o średnicy 30cm wlej olej i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Włóż naczynie do mikrofali na 1 minutę. Potem przemieszaj, by czekolada roztopiła się całkowicie. Dodaj do uprzednio przyrządzonej mieszanki wodę, cukier, jajka i esencję migdałową, wymieszaj widelcem. Mąkę przesiej przez sitko z sodą oczyszczoną i solą. Suchą mieszankę z mąką dołącz do mokrej mieszanki i przemieszaj wszystkie składniki widelcem do gładkiej masy. Piecz ok. 30 minut w 170 stopniach. Jak ciasto będzie już gotowe, wyciągnij je z piekarnika i posyp płatkami migdałów. Pozostaw ciasto do ostygnięcia przed krojeniem.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TTV nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix