Ewa Rogalska ma dla was przepis na piernik jej autorstwa. Przygotujcie go, a w waszych domach zagości niepowtarzalny zapach świąt.
Składniki:
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka cynamonu lub przyprawy do piernika
- 2 jaja
- słoiczek dżemu
- 5 łyżek oleju
- cukier waniliowy lub migdałowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem zmiksować, wyłożyć na posypaną mąką blachę i piec 30 minut w 180 stopniach. Dekorujemy polewą czekoladową i obsypujemy migdałami.
Za to Agnieszka Kuszewska przygotowała dla Was przepis na Naleśniki Świętego Mikołaja!
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- Masa serowa:
- 2 kostki sera białego
- 1 cukier migdałowy
- 2-3 łyżki cukru lub cukru pudru
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- opcjonalnie (wersja "na bogato") pół kostki marcepanu
Przygotowanie:
Składniki na masę serową zmiksować powinna być puszysta. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować - usmażyć naleśniki. Potem posmarować je masą i zwinąć w rulon. Można polać je polewą czekoladową oraz posypać płatkami migdałów.
SMACZNEGO!
Zobacz także:
Gogglebox: Czy można bać się majonezu? Okazuje się, że tak! :)